Padel för nybörjaren

För några år sedan var det inte många som hade en aning om vad padel var för något. Skulle gemene man få frågan skulle förmodligen de flesta ange ett svar i likhet med något slags verktyg till en kanot.
Idag råder padelhysteri i världen i allmänhet och Sverige i synnerhet. Oavsett var blickarna vänds handlar det på något sätt om detta fenomen. Allt fler har insett vikten av att vara fysiskt aktiv och det är också i detta öppnade fönster som padel tagit ett rejält kliv och utgör en stark faktor. Att hålla igång samtidigt som du har otroligt roligt är fantastiska ingredienser på en välbehövlig syssla. Det är ett fullgott alternativ till de andra klassiska träningsformerna som en övervägande andel upplever som ganska tråkigt. Här syftas det exempelvis på styrketräning, löpning eller cykling trots att även dessa gamla godingar också har utvecklats till att genomföras på ett roligare sätt.

En livsstil

Padel har i många kretsar benämnts som en fluga vilken snart sakta men säkert kommer försvinna. Trots dessa spekulationer byggs det samtidigt hela tiden nya hallar samt banor samtidigt som en allt större del av befolkningen väljer att testa den nya folksporten. Det gäller trots allt att finna den som i mycket annat ack så viktiga balansen. Det ska fortfarande handla om att utföra något roligt tillsammans med vänner, kolleger eller släktingar. Precis som med många andra innovationer är det lätt hänt att all uppmärksamhet riktas mot just detta.
Sporten spelas på varierande nivåer. Det kan handla om allt ifrån två timmar i veckan med de närmsta kompisarna till att gå in för det helt och hållet där allt annat än elitnivå anses som ett misslyckande.
Många bibehåller amatörnivån där idrotten utövas i vanliga träningskläder och ett racket hyrt på plats. Andra tar en betydligt mer seriös hållning där både padelkläder samt skor helt och hållet utformade efter sporten införskaffas. Detta för att på så vis optimera sitt spel så långt det bara går. För dessa är även ett eget racket något av det heligaste som finns där hyrning av detsamma vore helt otänkbart. Racket ska vara individanpassat och utformat efter spelaren ifråga.
Med andra ord är det idag många som andas padel.

Den obesvarade frågan

Vad är då Padel? Även om begreppet nämns överallt är det trots allt många som aldrig provat det varav en del av dessa kanske inte ens vet vad det handlar om.
Kort och gott är Padel en racketsport där tennisens och squashens vägar har korsats. Sporten utövas i en dubbel där två spelare huserar på var sida om nätet. Planen är ungefär hälften så stor som tennisbanan. Den stora skillnaden mot tennis är väggarna/gallernätet bakom respektive på sidan av planen som på olika sätt med fördel kan användas i själva spelet. Det är samtidigt här likheterna med squash framkommer. Racketen är mindre än motsvarigheten i tennis och bollarna lite grövre samt mjukare.
Det finns även en hel del regler att förhålla sig till. Matcherna spelas om gem samt set där dessa kan anpassas beroende på vilken nivå och känsla spelarna i fråga har.
Flugan verkar inte vara i närheten av att blåsa iväg.