Padelutrustning – vad behöver jag?

Du kanske har följt med en vän för att se hur padel fungerar och nu vill du prova på att spela, men vet inte vilken utrustning som behövs. Du kan fråga din vän, personal på en padelklubb eller personal i en sportaffär som säljer padelutrustning. För att spela padel behöver du ett padelrack, padelskor, en padelboll och en padelväska att stoppa ner sakerna i. Här nedan får du lite förslag på bra saker för att din första padelmatch ska bli perfekt, i alla fall när det gäller utrustning.

Padelracket

Det är viktigt att du har ett bra padelracket som passar bra i din hand, och det finns tre olika sorters racket, där formen är den största skillnaden. Dessa är: runda rack, diamatformade racket och vattendroppsformade rack.

Runda padelrack

Racket av detta slag har en cirkulär form, där tyngdpunkten är bred och vikten jämnt fördelad. Vill du ha en bred träffyta (sweet spot) ska du välja ett runt racket eftersom du då kan slå fel men ändå uppstå ett bra resultat. När vikten är jämnt fördelat över hela racket är det också lättare att hantera ett runt racket än de andra formerna, och passar bra att börja med om du aldrig spelat padel förut. En nackdel är att runda racket ger mindre kraft än de andra sorterna. Du kan alltså inte slå lika hårt när du smashar iväg bollen, därför passar detta rack också bra till dem som spelar defensivt.

Diamantformade padelrack

Diamantformade racketar är en stor favorit bland de som spelar padel professionellt. Namnet har racket fått eftersom det har en form som en diamant, och bredden ligger längre bort från handtaget. Rackets tyngdpunkt ligger en bra bit från greppet och det kan leda till att det är något svårare att hantera än andra racketar med samma vikt. Om du inte träffar bollen på rackets mitt kommer studsen inte bli bra, därför passar diamantformade racket bäst för professionella spelare som vet hur bollen ska slås.

Droppformade padelrack

Droppformade rack är det vanligaste valet för padelspelare runt om i världen. De har ett bredare kärncentrum än de andra två sorterna, och är något smalare än de runda racketar. De passar bättre för sig som spelar på medelnivå. När du känner dig redo att spela på en högre nivå än innan, eller vill bli en bättre spelare kan det vara dags att prova på ett droppformat rack.

Padelskor

Eftersom padel är en hård sport, till och med mer krävande än alla andra racketsporter, är det lätt att drabbas av skador och därför är det viktigt att du har bra padelskor, och inte använda löp- eller tennisskor. Det finns tre viktiga saker du ska tänka på när du väljer padelskor och dessa är:
• Skosulans grepp ska vara stadigt och motverkar att du halkar.
• Skorna ska böjas och vridas med din kropps rörelser.
• Ett par padelskor bör sitta perfekt på fötterna, varken för hårt eller för löst. Har du för lösa skor kan de bromsa dina rörelser och sitter de för hårt kan de skada dina fötter.

Padelbollar

Bollarna påminner om tennisbollar men trycket är lägre, och det beror på att att hastigheten inte ska vara så högt, bollen ska kunna studsa från planen till väggarna utan problem.