Padel i Örebro

Padel är en sport som spelas med volter och smashes. Vanligtvis spelas padel utomhus på en tennisbana, men det finns även inomhusbanor. Padel har blivit så populärt att Padel Zenter i Örebro skapades. Är du ute efter padelväskor och utrustning för padel kolla då in Oncourt.

Vad kostar det att spela padel i Örebro?

Padel kostar mellan 1 150 och 2 350 kr för 45 minuters spel för en person – beroende på vilken veckodag det är och vilken tid du spelar. Om du vill delta i en timslång lagturnering som kallas Padel Fight Night (Padel Fajten) kostar det runt 10 000 kr per tidsspann (som kan vara så kort som 90 minuter). Det finns rabatter om du vill komma flera gånger per månad.

Hur vet man vilken nivå man är i padel?

Det bästa sättet att ta reda på vilken nivå du befinner dig på är att antingen spela en session eller göra ett test på nätet. Du får då ett betyg baserat på hur långt du har lyckats svara rätt på frågorna. Detta betyg kan användas som referens vid framtida tester, så att du alltid vet var din kunskapsnivå ligger. Om ditt mål är att bli bättre och bättre på padel rekommenderas att du gör testet ungefär var sjätte månad. Det kostar 25 kronor per test.

Vem äger Padel Zenter?

Padel Zenter startades av två vänner med en gemensam passion för idrott – Viggo Johansson och Nils-Erik Spånberg – som också råkade vara handbollstränare innan de startade Padel Zenter.

Vad är padel?

Padel spelas inomhus på en enda bana, där spelarna slår fram och tillbaka utan att bollen får studsa två gånger i rad (vilket innebär att den måste slås av en spelare, sedan över nätet och fångas av en annan). Det finns vanligtvis två lag med två spelare som har ett ”obegränsat” antal slag per lag. Detta innebär att om du missar mer än ett slag i rad kan din lagkamrat sedan fortsätta där du slutade – varje gång det kommer en ny serve. Detta gör padel både mer spännande för åskådarna men håller också saker och ting mer jämna mellan spelare med olika styrka. Reglerna är nästan exakt desamma som i tennis, så om du vet hur man spelar tennis kan dulära sig padel på praktiskt taget ingen tid. Det är också en utmärkt sport för dem som nyligen lärt sig spela tennis, eftersom det förbättrar din teknik mycket – du lär dig att snurra bollen och göra knepiga slag.

Padelbana

Banan mäter 16 meter gånger 8 meter med en servicelinje, två korta linjer (3 meter från nätet) och två långa linjer (6 1/2 meter från nätet). Nätets höjd är 2,43 meter jämfört med 2,24 i tennis – vilket innebär att du slår hårdare och högre än vanligt. Detta gör det lättare att försvara sig mot smashes men svårare att själv slå dem.

Sammanfattning

Padel har vuxit mycket snabbt sedan starten i Sverige runt 2010 och har nu även nationella och internationella turneringar. Den spelas främst i Sverige och Spanien, men det finns också klubbar i flera andra länder, bland annat i USA och Australien. Padel Zenter har 250 medlemmar som i genomsnitt spelar padel två gånger i veckan – vilket gör den till den största padelklubben i Sverige. Den fick nyligen utmärkelsen Årets padelcenter av den svenska tennistidningen v/s (världen spelas).